<![CDATA[Αδαμάντιος Παΐδας ktηνίατρος<br />D.V.M., nea Φιλαδέλφεια - Άρθρα]]>Thu, 10 Dec 2015 11:07:21 -0800Weebly<![CDATA[Καλά-Αζάρ (Λεϊσμανίωση)]]>Sun, 03 Jun 2012 10:25:15 GMThttp://ktiniatrosphiladelphia.weebly.com/902rhothetarhoalpha/leishmania_kala-azarΚυκλοφόρησε το εμβόλιο για τη Λεϊσμανίωση (Καλά-Αζάρ) του σκύλου
                                                              
Με καλά νέα ξεκίνησε το 2012 για τους τετράποδους φίλους μας.
 
Μετά από 20 χρόνια έρευνας, αυτό που εδώ και πολλά χρόνια όλος ο φιλοζωικός κόσμος περίμενε είναι πλέον γεγονός. Το εμβόλιο για την Λεϊσμανιώση (Καλά-Αζάρ)  του σκύλου πήρε έγκριση και κυκλοφορεί πλέον και στην Ελλάδα.
 
Η είδηση αυτή ενδιαφέρει όλους τους  ιδιοκτήτες σκύλων αφού μέχρι σήμερα η λεϊσμανίωση έχει οδηγήσει στο θάνατο μεγάλο αριθμό ζώων, ενώ προληπτικό εμβόλιο δεν υπήρχε έως τώρα.

Η λεϊσμανίωση είναι μια ζωοανθρωπονόσος, ένα παράσιτο του αίματος  που μεταδίδεται με το τσίμπημα της σκνίπας (φλεβοτόμου). Οι σκνίπες ευδοκιμούν  σε ζεστά και υγρά κλίματα, σημειωτέον εδώ πως στη Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα το πρόβλημα ίσως είναι μεγαλύτερο για το λόγο του ότι στις  άκρες της πόλης βρίσκονται  ο Κηφισός  και ο Ποδονίφτης και στη μέση το άλσος μας.

Ο σκύλος μπορεί να είναι φορέας χωρίς να νοσεί (συμπτώματα), ακόμη και χρόνια μετά την μόλυνση του.
 
Μερικά από τα συμπτώματα είναι το αδυνάτισμα, ενώ υπάρχει όρεξη και η κόπωση (λόγω της αναιμίας).  Πιτυρίαση, κακή υφή τριχώματος, τριχόπτωση και υπερκεράτωση του δέρματος στο ρύγχος, στα αφτιά και γύρω απ' τα μάτια, οφθαλμολογικά προβλήματα, διόγκωση των λεμφαδένων, του σπλήνα και του συκωτιού, μεγάλη ανάπτυξη των νυχιών, έλκη στο δέρμα και ειδικά στα άκρα, επίσταξη (δηλαδή ρινορραγία) κατά διαστήματα,  χωλότητα (κούτσαμα κυρίως στα πίσω άκρα), παράλυση. Αν δεν ληφθεί μέριμνα στα τελικά στάδια έχουμε βλάβες κυρίως των νεφρών και αιμοποιητικές - κυκλοφορικές διαταραχές και βαρύτατη καχεξία, που τελικά οδηγούν στον θάνατο.
 
Για τη πρόληψη της μόλυνσης εφαρμόζονται ψεκασμοί με ειδικά σπρέϊ κατά της σκνίπας  μετά τη δύση του ηλίου, καθώς και χρήση αντιπαρασιτικού κολάρου και αμπούλας  από Απρίλιο ως Οκτώβριο μήνα.
 
Το εμβόλιο έρχεται να συμπληρώσει συνεργικά και ικανοποιητικά την πρόληψη, επιτυγχάνοντας μείωση της ανάπτυξης της νόσου, χωρίς όμως να αμελούνται και οι προληπτικές εξετάσεις αίματος κάθε 6 ή 12 μήνες.
 
Οι «γονείς» που έχουν σκύλους που είναι ήδη φορείς ή νοσούν δεν πρέπει να απογοητεύονται καθώς υπάρχουν θεραπείες. Ειδικά αν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα αυξάνεται  και  το ποσοστό επιτυχίας θεραπείας του ζώου.


Ο κτηνίατρος  είναι ο μόνος αρμόδιος να σας ενημερώσει για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της λεϊσμανίωσης (Καλά-Αζάρ).

Εμβολιάζοντας τον αγαπημένο πιστό σας φίλο, παρέχετε σε αυτόν υγεία και ευζωία αλλά συμβάλλετε και στην ασφάλεια της δημόσιας υγείας. 
 
 
                                                       Αδαμάντιος Παΐδας
                                                             Κτηνίατρος
                                                         Τηλ. 6974736999]]>